Saturday, January 22, 2011

Bismillahhirrahmannirrahim.

Beberapa hari yang lepas:

Seorang hamba Allah sedang membuat latihan calculus. Baca soalan, fikir kejap. Tak dapat jawab, tinggal. Baca next question, fikir seminit dua. Tak dapat jugak. Dan keadaan ni berterusan untuk soalan-soalan yang lain.

Dalam hati, "Adeh! Apsal tak dapat jawab ni? Padahal masa discussion, paham je. Banyak lagi soalan ni".

Mesej seorang sahabat, "A**, pasni nak singgah bilik A** ye? Nak tanya soalan calculus, satu pun tak dapat jawab".

Dalam perjalanan ke bilik sahabat tersebut, dapat mesej dari seorang sahabat yang lain:

"Seorang ulama' berkata, sebaik-baik pendosa ialah yang segera bertaubat atas segala kesalahannya. Iman seorang hamba biasa, yang bukan wali atau maksum, turun naik. Solusinya mujahadahlah. Fitrah mujahadah adalah payah, sukar, susah. Kenapa? Kerana kepayahan itu yang akan bawa 'carry mark' ke syurga atau neraka. Jom tambah rasa takut pada-Nya. Setiap nafsu dan nafas akan dihitung, sedang manusia itu 'lalala...aku masih muda, lambat lagi mati, nanti dah bongkok aku taubatlah'. Wah! Seakan-akan kita ini kawan baik Izrail pula, sedang malaikat maut itu merenung muka kita berkali-kali dalam sehari, tunggu signal daripada Dia. Hakikatnya, kita ini menunggu lafaz 'touch & go' saja daripada-Nya".

Baca mesej dari awal sampai habis. Bila dah habis baca, terdetik dalam hati, "Allah! Macam tahu-tahu je orang tengah serabut ni. Kena direct kat diri sendiri kot. Kena banyak muhasabah lagi ni. Elakkan perkara lagha ye wahai diri".

Bak kata Kak Husna kat blog, ni telepati ke ikatan hati?

Wallahu'alam.

No comments: