Monday, March 7, 2011

First Impression

Bismillahirrahmannirrahim.

Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang untuk hidup di bumi-Nya, dengan pelbagai nikmat yang tak terkira. Baru-baru ni, terbaca satu artikel mengenai tudung labuh. Dan apa yang dicatatkan dalam artikel tersebut, saya sendiri pun pernah alami.

Bila baca artikel ni, teringat balik pelbagai first impression kawan-kawan terhadap saya dulu.

Situasi 1:

"Awak dulu sekolah agama ke?"

"Eh. Tak la. Sekolah biasa je."

[IKLAN: Teringat perbualan dengan Kak Jaja: Alyaa dulu sekolah mana? Saya pun menjawab, sekolah biasa je. Kenapa ada 'je' kat belakang tu? tegur Kak Jaja. Eh, silap. Saya sekolah biasa.. :)]

Sambung balik cerita atas tadi:

"...." Sahabat yang bertanya tadi senyap, dengan muka terkejut.

"Kenapa?" soal saya.

"Takde la. Pelik bila tengok budak sekolah biasa pakai tudung labuh."

"Ohh.."

"Tapi, kalau tengok budak sekolah agama pakai tudung biasa, takde la pelik sangat."

Dalam hati saya: Double standard ke apa ni?

Situasi 2:

"Adik-adik letak barang adik-adik yang berharga kat tengah-tengah. Lepas tu, pejam mata dan ambik satu barang. Dan adik-adik kena bagitahu apa first impression adik-adik terhadap tuan punya barang tu," akak fasi memberikan arahan untuk sesi ta'aruf.

Tiba giliran saya untuk tahu first impression orang lain terhadap saya:

"Alyaa ni, dulu saya ingatkan akak DQ", tergelak saya mendengarnya.

Dalam hati: Melampau la. Tak layak kot -_-"

Situasi 3:

Lepas penat berjalan-jalan di Pesta Buku dengan roommate, duduk rehat sekejap.

Tiba-tiba,

"Belajar kat mana?" tanya seseorang.

"Kat uia"

"Ohh. Ambik bidang agama ke?"

"Tak la. Bidang sains"

Dalam hati: Kalau bertudung labuh, kena ambik bidang agama je ke?

"Ohh"

Lepas tu, terus melarikan diri ke tempat lain.

"Sebut sahaja tudung labuh, yang tergambar adalah tudung ala-ala ustazah, dan si pemakainya pula adalah gadis yang berlatarbelakangkan sekolah agama. Malah dengan bertudung labuh ia mampu memberi gambaran bahawa si pemakainya seorang yang alim dan setiap gerak gerinya andai ada yang salah atau melampaui akan dihukum dua kali ganda. Maksud saya bila si tudung labuh yang membuat salah, impaknya akan lebih besar, rasa terkejut orang ramai akan lebih hebat. Lebih tinggi berbanding situasi di mana pelakunya bukanlah seorang yang bertudung labuh."

[Credit to az-zariyat].

Sebenarnya, untuk memakai tudung labuh ni, perlukan kekuatan untuk istiqamah dan berhadapan dengan persepsi orang sekeliling. Tambah-tambah kalau sebelum ni, pakai tudung biasa dan bukan budak sekolah agama. Bukan nak mendabik dada bangga sebab pakai tudung labuh walaupun bukan budak sekolah agama. Tapi, cuma nak kongsi, bahawa tudung labuh ni bukan exclusively untuk budak sekolah agama sahaja.

"Ustazah, tumpang lalu sikit"

"Tepi-tepi, ustazah nak lalu ni"

Perkara-perkara di atas dah terlalu biasa dengar, sampai dah jadi lali.

Sampaikan ada seorang sahabat bertanya, "Usu, kenapa dia panggil kita ustazah?"

"Biarlah. Tak kisah pun. Dah terbiasa kena camtu," balas saya.

Gelaran 'ustazah' yang diberikan lantaran memakai tudung labuh. Sebagai tanda hormat, usikan atau ejekan, wallahu'alam. Bergantung kepada niat si pemanggil.

Ada 2,3 orang sahabat yang bertanyakan kepada saya, "Alyaa, camne rasa pakai tudung labuh ea? Nampak macam best je,"

Tersenyum bila baca soalan ni (sebab biasanya orang tak tanya direct, either through mesej or ym).

"Memang best pun. Rasa lagi selamat,"

"Cuba explain sikit"

"Rasa selamat la, sebab biasanya golongan bertudung labuh ni, orang tak berani kacau. Bila pakai tudung labuh ni, automatic kena jaga akhlaq la. Sebab kalau orang pakai tudung labuh buat salah or akhlaq tak jaga, orang pandang 'slack' lebih sikit. And, nanti tempias kena kat semua, bukan sorang je,"

"Ohh..."

"Kenapa? Nak pakai tudung labuh ea?"

"Takde. Tanye je. Terima kasih sudi kongsi"

Sebenarnya, ramai je yang teringin nak pakai tudung labuh. Tapi, takut dengan persepsi masyarakat yang meletakkan beban yang berat (label golongan yang bertudung labuh as 'alim, wara', ilmu agama mantop) pada bahu para muslimah yang bertudung labuh. Sebab itulah, saya katakan bahawa kekuatan ni sangat penting untuk berubah imej, kepada bertudung labuh.

Teringat satu perbualan:

"Saya teringin pakai tudung labuh, tapi rasa tak layak la. Ilmu tak banyak, perangai ntah apa-apa," adu si A kepada sahabatnya, B.

B pun jawab, "Dulu, ustazah saya pernah pesan, bila kita pakai tudung labuh ni, insyaAllah, automatically kita akan sentiasa jaga akhlaq kita. Nak tengok layak ke tak layak, susah la".

Lebih kurang begitulah perbualan tersebut. Banyak lagi sebenarnya. Tapi, tak ingat dah sebab dah lebih kurang setahun berlalu.

Sebenarnya, banyak je idea nak tulis tentang tudung labuh ni, tapi sekarang ni fikiran agak bercelaru sebab emosi tak balance sangat, jadi post ni pun agak serabut. Maaf.

*******

Dah masuk maincamp ni, makin selalu pulak dengar tentang BM. Bukan bahasa melayu, tapi baitul muslim. Selalu sangat, atau mungkin minggu ni je memandangkan ada kursus BM di uia kuantan?

[IKLAN: Kursus BM macam dapat sambutan hebat je? Based on registration hari tu la. Teringat gurauan kawan-kawan semasa lalu booth registration, "Tak nak join ke kursus tu? "Ala..bagi chance la ngan senior. Kita lama lagi kot"].

Bila berdiskusi mengenai BM, tak dapat lari dari ayat 'Menjadi soleh/ah untuk mencari yang solehah/soleh'. Memang betul dah, cumanya jangan sampai terlari matlamat hidup yang asal. Jangan sampai kita berusaha sedaya upaya untuk menjadi muslim/ah soleh/ah semata-mata untuk mencari pasangan hidup yang solehah/soleh. Biar mardhotillah menjadi matlamat hidup setiap detik, dan pasangan yang solehah/soleh menjadi satu wasilah untuk mencapai redha Allah. Supaya kita tetap redha andai diuji Allah, dengan mendapat pasangan hidup yang kurang soleh/ah.

[First time menulis tentang BM, sebab perkara ni dah lama terfikir. BM bukan tak penting, tapi bak kata Kak Husna, masih kurang penting. Sekarang, saatnya untuk memantapkan fardul muslim dulu]

Wallahu'alam.

P/s: Kalau sahabat kita tak pernah marah sekalipun, jangan terus assume dia tak pandai marah. Everyone has the ability to be angry. Tapi, yang membezakan adalah tahap kesabaran untuk terus mengawal rasa marah dari menguasai diri.

Thought of the day: Dalam proses upgrading tahap kesabaran yang kian menipis.

6 comments:

N.A.Jefry said...

morning reminder! thanks ka Al :D

nurulhusna said...

Tapi kalau BM dah sesuai untuk Alya, akak tak kesah pun. Lagi gembira ada!

Mantapkan Fardhu Muslim. =)

Nice post Alya.
Teruskan menulis.
Selamat berjuang di Kuantan.
Tunggu kami September depan. =)

Alyaa said...

Atiqah Jefry:

Tulis post before pegi kelas. Hehe. Thanks sudi baca, harap dapat manfaat even sikit :)
Btw, sori salah orang riya

Kak Husna:

Komen akak buat saya tergelak. Hehe :)
Saya banyak lagi kena improve fardul muslim ni kak.
Kami kat Kuantan ni, sentiasa menunggu-nunggu sahabat-sahabat dari pj menjejakkan kaki ke kuantan pulak :)

N.A.Jefry said...

alaa...xpa..
kedak first time ktk salah orang..
sapalah kmk di hati ktk kan??
hahha :P

blaja rajin2!
btw,ehemm..mun dah mendirikan baitul muslim ya, jemput kmk..
udah deal ria kmk prngapit.:P

*sekati jak*

Minn Edina said...

alya,
1st time menjejakkan kaki dan komen di blog alya. hehe

blog alya sgt hebat:)

lagi-lagi bila bicara soal BM^^

Alyaa said...

Atiqah Jefry:

Menulis pasal BM, xsemestinya dah mok kawen, rite? :)

Ima:

Takde yang hebat pun la ima. Cerita sal BM dalam post ni je kot. Lagipun sekerat je -_-"

Btw, thanks atas ziarah & komen :)