Tuesday, February 28, 2012

Bulatan Gembira...Lagi :)

Bismillahirrahmannirrahim.

[
Note: Bukan update on perkongsian K-Fiqh. Cuma personal update.]

Firstly, sorry for not updating anything on the K-Fiqh. Seriously busy. Kalau ada orang nak jawab, "Eleh. Cakap busy, tapi ada je masa nak bukak FB", I would like to reply, "Sekarang, mostly, kerja through FB. Nak meeting face-to-face, memang payah nak set time since jadual masing-masing tak sama. Jadi, nak tak nak, kena bukak FB untuk check updates on any programme". Okay tak jawapan? :P

Plus, another reason for not updating my blog was, there seems to be a problem with the iium wifi. Susah bebenor nak connectnye. Kalau dapat connect pun, 'limited access'; which actually refers to -> no connection. Or, kalau dapat connect pun, kejap kejap disconnected automatically -_-"

Okay. Enough with the complaints. Redha je la, at least dapat wifi free. Alhamdulillah, syukur, tak perlu keluar duit untuk broadband. Manusia kan? Memang suka focus on benda yang kita tak dapat or kesusahan yang dihadapi, instead of being grateful on nikmat yang Allah bagi, yang memang tak dapat nak dikira jumlahnya. *muhasabah*

*******

Since last Sunday, I've received couple of news, which should bring tears to my eyes. BUT, nothing happened. Yes, I was sad, but the sadness was not enough to make me cry. And I've concluded that something was wrong somewhere, perhaps my heart T-T [I even thought that perhaps, this was caused by overdose happiness due to K-Fiqh :P]

I was sad, I wanted to cry. I wanted to, badly. Tapi, memang, buatlah apa pun, takde kesan. Padahal dalam hati, memang dah menangis-nangis nak balik [mode homesick].

I was keeping the sadness all to myself, and was quite mad at myself, sebab mata tak nak mengalirkan air mata T-T After a sequence of events, yang menyebabkan hati perit memendam perasaan, barulah empangan air mata retak. Tapi, retak and almost pecah je; still no tears. Luaran tersenyum, gelak-gelak, tapi, hati dah banjir memendam rasa sedih yang teramat.

Dalam bulatan gembira, naqibah tanya satu soalan, setiap orang kena jawab. Bukan setakat jawab. Tapi, bagi jawapan dari hati; tak nak jawapan skema dari buku. Otak dah susun ayat elok-elok, supaya boleh luahkan apa yang tersimpan dalam hati. Hati confident dengan ayat dalam fikiran, sebab memang itu apa yang dirasa. Sabar dan tenang tunggu giliran [walaupun cuak sebenarnya].

Tiba giliran untuk bagi jawapan, ayat dah tunggang terbalik, mata dah rasa panas. Last-last, empangan air mata pecah; tak dapat dah nak tahan. Tapi, alhamdulillah, seriously rasa lega. Sebab Allah izinkan air mata untuk mengalir lepas seminggu lebih pendam rasa sedih.

Sebenarnya, nak kongsi, serious best bila berpeluang untuk berbulatan gembira! Bukan semasa berbulatan gembira je best, kat luar bulatan gembira pun best! Sebab?

Insiden 1:

N: Sihat tak ni? Muka pucat je. Dah makan tak?

S: Minggu ni hectic sikit. Setiap malam paling awal tidur dalam 2.30 am. Banyak kerja kena settle. Lepas ni nak keluar beli barang program pulak.

N: Jangan keluar terus tau lepas ni. Pergi makan dulu, rehat dulu. Pucat dah muka ni. Kerja kerja jugak, jangan lupa jaga kesihatan.

S: Okay *senyum*

-lepas 30 minit, terserempak semula-

N: Dah makan tak? Jangan lupa makan tau.

S: *senyum je*

Insiden 2:

-Semasa bulatan gembira-

N: Ada apa-apa nak kongsi tak? Ramai je sudi mendengar ni.

S: *tak dapat jawab, air mata laju je mengalir*

A: Ada. Dia ada nak cerita tu.

S: *cepat-cepat jawab* Takde. Takde apa nak kongsi.

Insiden 3:

-Lepas habis bulatan gembira-

S: Jom jogging esok. Kita study topik-topik sambil riadah.

H: Esok ada kelas, tak dapat join. Okay tak ni?

S: Okay je. Terlebih emosi je tadi.

Best kan? Ada orang yang ambil berat, even though takde ikatan darah/keluarga pun. Tapi, hati mereka yang berbulatan gembira diikat dengan ikatan yang lebih ampuh; ikatan aqidah ^^

Wallahu'alam.

1 comment:

Fayyaddhah al hafizah said...

Assalamualaikum....
yup..mmg best bulatan gembira..
mekorg ctok gelarnya 'kata sahabat'
tp msih cm x spesifik jk nama ya.tuka tnzim, tuka gk namanya..ttp jk 'usrah' nama yg baik..hehhe...
apa yang pasti sebagai musafir ilmu, sahabat lah yang banyak membantu....even sometimes family kita x twk pa kta hadapi..sbb kita xmk pdh, takut nyusah cdak...
well...tahniah wa takziah... ;)